07-El mite de Pigmalió al cinema

En aquest apartat s’analitzaran les dues versions cinematogràfiques més conegudes del mite de Pigmalió, les quals estan inspirades en ell.

– Pygmalion: (Pigmalió)

  • Fitxa cinematogràfica:

Títol original: Pygmalion.

Any: 1938.

Directors: Anthony Asquith, Leslie Howard.

Actors: Leslie Howard, Wendy Hiller, Wilfrid Lawson, Marie Lohr, Scott Sunderland. 

Autor:George Bernard Shaw.

  • Sinopsis:

El professor Higgins, especialista en fonètica, queda impressionat a l’escoltar parlar a Elisa, una jove venedora de flors. És llavors quan pren la decisió de realitzar un experiment professional, convertint a la venedora de flors en una respectable dama de l’alta societat. Però el tracte de Higgins cap a la nova senyoreta no és del tot correcte; al professor només li preocupa la dicció, el perfeccionament de la veu i les exquisides maneres adquirits per Elisa.

  • De la novel·la al cine:

Moltes fonts anuncien que  Pigmalió fou l’obra més coneguda de George Bernard Shaw gràcies a la pel·lícula d’aquesta, tal com passa amb nombroses obres literàries.

Pygmalion es va fer molt famosa desprès de la seva primera representació teatral l’any 1914, la qual cosa va motivar a fer-ne una adaptació cinematogràfica prematura l’any 1938, fidel a la comèdia original. Shaw,  pretén escriure una comèdia social per denunciar la superficialitat de la societat ja que es redueix en les aparences, amb el llenguatge i l’educació com a factor discriminatori, on la dona jugava un rol pobre i depenia del matrimoni i de l’home per sobreviure.

  • Pygmalion i el mite:

Pygmalion va ser la obra més destacable basada en el mite de Pigmalió d’Ovidià. En la obra apareixen paral·lelismes amb el mite ja que la florista de Pygmalion, Eliza, està basada en la estàtua del mite, Galatea. Tant Eliza com Galatea pateixen una transformació similar: aquesta transformació li succeeix a Galatea quan, gràcies a Afrodita, passa de ser una estàtua a ser una dona humana i a Eliza quan es transforma en una dama ben parlada i amb bons modals gràcies al professor. Les dos dones es veuen influenciades per el desitjos i les voluntats del rei de Xipre, Pigmalió i per el geni de la fonètica, el professor Higgins. Tot i que en la manera d’actuar de Higgins predomina més l’acte de creació i interès més que d’amor, contràriament al mite.

 – My fair lady: (La meva bella dama)

  • Fitxa cinematogràfica:

 Títol original: My Fair Lady.

Any: 1964.

Director: George Cukor.

Actors: Rex Harrison, Julie Andrews, Stanley Holloway.

Autor: Gabriel Pascal i Alan Jay Lerner.

  • Sinopsis:

El professor de fonètica Henry Higgins aposta amb un amic seu, el coronel Pickering, que mitjançant a les seves classes de pronunciació i bons modals instruirà a Eliza Dolittle i fer-la passar per una gran duquessa.

  • De Pygmalion a My fair lady:

Com es pot comprovar en la sinopsis, My fair lady està inspirat en l’obra anterior, Pygmalion. El musical usava moltes escenes que Shaw havia escrit específicament per a la versió cinematogràfica de Pigmalió, incloent l’escena del ball en l’ambaixada i l’escena final de la pel·lícula de 1938 en comptes del final de l’obra original. Les escenes dedicades a les lliçons de Eliza es van ampliar combinant diàlegs de Lerner i Shaw.   

La primera producció del musical es va portar a terme en el Teatre Schubert de New Haven, al 1956 i de seguida va tenir molt d’èxit.

L’èxit d’aquest musical va portar a la versió cinematogràfica de George Cukor. D’aquí que la temàtica de la novel·la de Bernard Shaw coincideixi amb l’adaptació de Cukor.

Aquí un fragment de la pel·lícula extret del youtube:

El vídeo reflecteix just el moment en el que Eliza vocabulitza bé per primer cop la frase: “la pluja a Espanya queda principalment a la planura” i, per tant la primera cosa que Higgins aconsegueix que digui bé. Tot això va acompanyat d’una actuació en la que canten i ballen, ja que es tracta d’un musical.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: