08-Pigmalió al youtube

 

El Youtube és una pàgina web que s’ha fet molt famosa en poc temps, relativament, ja que es va fundar fa 5 anys i va tenir una gran embranzida. En aquesta web tots els usuaris que es registren poden pujar i compartir vídeos, els quals es poden veure públicament. Va adquirir fama ràpidament i és molt popular gràcies a la opció d’allotjar vídeos personals de manera senzilla i a l’abast de tothom. Allotja una varietat de pel·lícules, documentals, sèries, vídeos musicals, etc. Els quals aporten coses positives i culturals a la societat però a la vegada també poden afectar negativament, com passa en molts mitjans de comunicació.

Al Youtube podem fer cerques de vídeos relacionats amb el mite de Pigmalió. Aquests vídeos mostren o tenen relació, alguns d’una forma més entenedora que d’altres, amb el mite. Alguns d’aquests comentats a continuació.

Per el fet de que el Youtube sigui tan conegut en la societat d’avui en dia, es interessant buscar vídeos que suggereixin el mite. Això demostra, un cop més, que el mite continua viu avui en dia, reflectint-se en l’acció següent: si és posa en el buscador del Youtube, Pygmalion and Galatea, el número de cerques trobades és de seixanta-cinc resultats (sense contar els vídeos relacionats).

En total els vídeos comentats en aquest apartat són sis, de metodologies variades, per diferents edats i molt entenedors.

Aquest vídeo ens mostra la història del mite de Pigmalió mitjançant unes il·lustracions molt senzilles d’estil manga. Les il·lustracions van acompanyades de l’explicació de la historia (tot i que en anglès) a mida que van passan les imatges i d’una música suau.

Al principi explica la vida del rei de Xipre i la seva mala sort amb les dones. Desprès la història es va desenvolupant acompanyada de la música, cada cop més animada. Quan ja s’ha acabat l’explicació amb les seves respectives reproduccions en dibuix, hi ha un resum de la història amb totes les imatges que han anat apareixent en el transcurs del vídeo. Finalment, surt una última il·lustració on apareixen Pigmalió i Galatea acompanyats d’Afrodita, a la seva boda. 

El vídeo té un nivell de comprensió bo ja que els dibuixos ajuden a fer el mite més proxim i entenedor. Aquest mètode és ideal per introduir el mite de Pigmalió a gent que no coneix de què tracta, més indicat per infants i gent jove.

Aquest curtmetratge fa referència i recorda al mite de Pigmalió, quan s’enamora de la seva creació: Galatea. El vídeo transmet els passos cap a la bogeria i els estats del protagonista, el qual representa Pigmalió. Mostra una faceta seva de possessió, admiració exagerada i obsessió cap al segon personatge que apareix, que representa a Galatea.

El curtmetratge va acompanyat d’una melodia constant que ajuda a integrar-se i a entendre els sentiments de l’escultor i l’ambient. Així doncs, es tracta d’una música o melodia que també reflecteix, d’alguna manera, aquesta bogeria. El fet de que estigui gravada en blanc i negre és un factor també important ja que li dona un toc misteriós, fred i de solitud.

Al principi apareix el modelador, i no escultor ja que tracta el fang i no el marfil, al seu estudi replet de figures humanes. Tot seguit mostra una discussió que té amb la seva suposada estimada, Galatea, que li fa de model. Emportat per el seu desig i passió, comença a mantenir una relació sexual amb Galatea, tot i que en contra de la seva voluntat. Finalment, Pigmalió, es dona compte de que la dona amb qui està mantenint una relació sexual no és una dona, sinó la figura de fang que estava modelant. Tot i així mostra greus trastorns de confusió entre el real i el fictici i el curtmetratge s’acaba amb Pigmalió i la seva Galatea fictícia.

Aquest curtmetratge mostra la malaltia psicològica anomenada pigmalionisme, la qual consisteix en tenir atracció sexual de qualsevol tipus per estàtues, figures, i altres cossos artificials.

Aquesta historieta inspirada en el mite de Pigmalió mostra el mite integrat en la societat actual.

El vídeo està elaborat mitjançant un programa informàtic creant unes imatges simples, divertides i entenedores.  Pigmalió està representat com un ninot de fusta molt curiós (com els que fan servir a vegades els  pintors o escultors) i Pigmalió apareix cercant la dona ideal per ell i mitjançant Internet. Finalment troba, a la pàgina web d’Afrodita, el perfil de la seva parella ideal i, al veure-la, se’n enamora i imprimeix les seves fotografies. Llavors la comença a esculpir la en un bloc de fusta. Pigmalió, al veure que la figura no respon i no es mou, es decepciona profundament i se’n va a fer un vol. El que no sap, és que es trobarà a la seva estimada a una cafeteria.

La trama va seguida d’una melodia alegre, amb alts i baixos en la música segons el moment i amb una base de piano i violí.

Aquest altre vídeo també ens mostra el mite de Pigmalió mitjançant unes figuretes fetes manualment que representen Pigmalió i Galatea.

Aquestes figures negres, senzilles i a la vegada entretingudes per la vista dels nens, expliquen la història del mite acompanyades de la explicació escrita, amb lletres divertides i originals (tot i que en anglès). A mesura que va apareixent el text es troba inetrcalat el vídeo, el qual ajuda a compendre el mite fàcilment.

El fet de que vagi acompanyat d’una música alegre i moderna, li dona una sensació de frescor al mite i fa que no sigui gens feixuc de mirar.

Aquest fragment pertany a la pel·lícula cinematogràfica Mad Love (Amor boig) de l’any 1935. En aquest vídeo Peter Lorre, el protagonista, ens mostra un cert paral·lelisme amb el mite de Pigmalió ja que el Doctor Gogol, un doctor embogit a causa de l’amor que sent per una dona que no li correspon, rapta a l’actriu de la que està enamorat.

El vídeo transmet d’una forma molt penetrant la bogeria i el deliri, la part fosca del mite de Pigmalió. El protagonista sent veus, fruit de la seva imaginació i de la seva obsessió. Aquestes veus l’inciten a atacar a la famosa actriu per poder-la tenir per sempre i per fer-la seva. Gogol es dirigeix a la noia amb el nom de Galatea, comparant-la amb la deessa creada per Pigmalió.

La pel·lícula està en blanc i negre, un facor molt interessant ja que li dóna un toc tenebrós i misteriós a la sitació en que es troben.

Aquest videoart presenta influències del mite de Pigmalió ja que representa la transformació o metamorfosis que fa Galatea al transformar-se en una dona i cobrar vida. És un videoart senzill, que no requereix gaires montatges ja que l’únic tractament que se li ha aplicat és la inversió i, per tant, es veu el vídeo en marxa enrrere (del final al principi). Gràcies a aquesta tècnica, dóna la sensació de que la dona es despinta en ves de pintar-se. Al final del vídeo, quan apareix Galatea sense maquillatge, obre els ulls i actua com si acabes de cobrar vida.

El videoart es basa en el format i en la possibilitat d’establir una dinàmica visual a través de la narració film o fotogràfica. En aquest cas, es tracta d’un film que recorda al mite i plasma molt bé la idea de transformació. El material empleat és un tipus de pintura blanca, mascarilla o algun altre producte especial per la cara, aplicat amb un pinzell. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: