10-Pigmalió avui

Avui en dia, el mite de Pigmalió, continua estant present en les nostres vides quotidianes o en algun moment donat de les nostres vides. A part d’ influir culturalment en la societat a partir de llibres, novel·les o obres d’art i entretenir gràcies a les de pel·lícules o la música, també influeix psicològicament. Aquí, el mite, mostra la seva força, ja que va més enllà i profunditza en un tema  que toca de molt a prop als humans, la psicologia.

Les influències que té el mite en la psicologia es dona en dos casos: en l’efecte Pigmalió i en el Pigmalionisme. L’efecte Pigmalió es tracta d’una teoria i el Pigmalionisme apareix descrit en molts llocs com una “desviació sexual”. Les quals són basades en gran part en el mètode científic i ajuden a comprendre i explicar les condicions i motivacions que influeixen el comportament dels éssers humans, alguns cops prevenint o preveient accions futures.

1.1  L’efecte Pigmalió:

L’efecte Pigmalió influeix en les persones de forma psicològica. És un succés per el qual una persona aconsegueix el que es proposava, els seus objectius o metes, mitjançant la creença i la repetició de que ho podia aconseguir. Es a dir, si una persona desitja una cosa, li acaba succeint.

El mateix passa si és una altre persona la que desitja o influeix mitjançant paraules amb l’objectiu de que es produeixi un canvi en la conducta en una persona o en un grup de gent.

L’estudi de l’efecte Pigmalió s’ha fet tenint en compte diferents àmbits:

  • Àmbit personal: parteix de la base de que la confiança i el desig són bàsics per fer realitat un resultat esperat.
  • Àmbit social: quan algú vol encaixar en algun grup o en una determinada societat ha de seguir unes pautes sobre la conducta que ha de mantenir per tal d’adaptar-se i sentir-se que hi forma part. Això afirma la frase “som els que els demes esperen que siguem”.
  • Àmbit educatiu: en aquest àmbit s’han fet diversos estudis, el més famós dels quals és el de   Rosenthal i Jacobson. És basa en la expectativa que tenen alguns professors sobre els alumnes i , per tant, els tracten d’una forma especial d’acord amb el que esperen dels alumnes. Els quals, al ser tractats d’una forma especial, també responen d’una altre forma, complint les expectatives dels professors. Aquesta teoria està feta a partir d’un estudi real que es va fer en una classe.
  • Àmbit laboral: el fet de que un treballador sigui felicitat i alabat en la seva feina per part del seu cap, li proporciona una motivació que fa que el seu rendiment sigui encara més bo. Així doncs, en el cas contrari, el treballador es desmotivaria i faria la seva feina molt pitjor, complint les expectatives que el seu cap espera del seu treballador.

Com es pot comprovar, l’efecte Pigmalió resideix en la vida quotidiana de les persones i en els àmbits més pròxims del dia a dia. Aquesta teoria pot tenir dos efectes contradictoris, un de positiu i un de negatiu, ja que depenent de com s’utilitzi pot motivar o desmotivar.

L’efecte Pigmalió està relacionat amb el mite ja que l’escultor, quan esculpeix la seva dona ideal, ho fa amb els objectius i l’esperança de que sigui la seva dona i li correspongui l’amor que sent per ella. Finalment, l’escultura de marbre es transforma en una dona real, tal i com desitjava Pigmalió.

1.2  El Pigmalionisme:

El Pigmalionisme, també conegut com agalmatofilia, galateísme o monumentofilia, fa referència a les persones que senten atracció o desig sexual per les estàtues o formes que reprodueixin en cos humà.

El Pigmalionisme pot derivar a la obsessió per les coses artificials i a la fascinació dels artistes per les seves obres, tal com passa en el mite de Pigmalió. Pot esdevenir en una malaltia mental o psicològica.

Aquesta “desviació sexual” mostra la seva base en el mite, ja que Pigmalió, encegat per la bellesa de l’escultura i vivint en un món fictici, guarneix a Galatea amb diferents joies, pedres precioses i vestimentes de seda. El punt d’adoració i d’enamorament és tan gran que i fins i tot li fa petons, parla amb ella i l’abraça com si es tractés de la seva esposa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: